måndag 1 juli 2013

Medialögnerna från Syrien

Jag kommer ihåg när nyhetsrapporterna från Syrien började. Dagligen kom det in rapporter om 25 döda, 50 döda, 18 döda o.s.v. i "fredliga" demonstrationer enligt "oppositionskällor". Alltid från dessa "oppositionskällor" eller från någon syrisk "människorättsorganisation" som ingen hade hört talas om (stationerad i London visade det sig). Snart kunde man på nätet konstatera att flertalet av dessa rapporter var fejk.

Ganska fort kom jag i kontakt med syrier boende i Sverige. Huvudsakligen på Facebook. När rapporterna var som intensivast ringde många av dem oroligt hem till sina anhöriga och vänner för att höra hur det hade gått. Ofta hade några demonstrationer inte ens ägt rum, än mindre någon skottlossning. Deras anhöriga förstod inte vad de talade om och blev själva oroliga först vid telefonsamtalen.

I Aftonbladet (hemsidan alltså. Inte i papperstidningen) intervjuades i våras en ung blivande journalist från Sverige och född i Syrien som berättade om hur hon förlorat förtroendet för den Qatariska TV-kanalen Al Jazeera på grund av dessa falska rapporter. Läs gärna artikeln här .

Jag säger inte att några demonstationer inte har ägt rum. Det fanns fog för missnöje eftersom ekonomiska åtstramningar hade genomförts. Det har också säkerligen kommit till våldsamheter vid flera tillfällen men inte av den dignitet som framställdes i Rapport och TV4-nyheterna.

I en dokumentär som jag såg berättades att första gången militären var inblandad så dog 7 (eller 17 det gick inte att höra riktigt här) militärer. Krypskyttar sköt både på militärer, demonstranter och poliser. Båda sidor trodde att den andra sköt. Det enda man var överens om var att ingen visste var skotten kom ifrån. Sant eller falskt? Jag har åtminstone inte kunnat påvisa att det är lögn som jag om och om igen har kunnat göra med rapporteringen i de svenska nyhetsprogrammen och ingen har kunnat dementera det. Se dokumentären här - mycket sevärd. Märk hur flera som vittnar till förmån för regeringen har dolda ansikten. Det beror på att många som gjort detta har blivit mördade. Bland annat är den palestinsksyriska skådespelaren som vittnar i början av dokumentären numera död. Han kidnappades och mördades ett tag efter denna dokumentär.

Det mest suspekta mediarapporterna har ju varit i samband med att "världssamfundet" (läs västsamfundet) har haft någon form av konferens/möte eller omröstning där stödet till "rebellerna", flygförbudszon m.m. i Syrien ska diskuteras. Detta i Geneve eller i FN eller om FN ska komma på besök t.ex. Just dessa dagar har "regimen" en förmåga att taima sina värsta övergrepp på civilbefolkningen om man ska tro nyhetsprogrammen här hemma. Alltså när man har som minst intresse av sådana här incidenter. I Homs genomförde armén en granatattack mot civila samma dag som en omröstning i FN skulle ske. Detta rapporterades med hemska bilder som vid en närmare titt visade sig bestå av bakbundna lik som låg med ansiktena neråt. Varför bakbinder man människor som dött i en granatattack? När Kofi Annan kom på besök så genomfördes en massaker i Houla där samtliga döda i efterhand visade sig vara regeringsanhängare. När Brahimi kom på besök så passade militären på att beskjuta en brödkö o.s.v. Dessa rapporter kommer från de ovan nämnda "oppositionskällorna" och förmedlades helt utan källkontroll av de svenska nyhetskanalerna. Flera filmer som visades kom från Syrisk television och klipptes för att passa in i den västerländska mediabilden av kriget. Ni kommer att känna igen några av dessa filmavsnitt i dokumentären ovan.

En av skaparna av dokumentären ovan Lizzie Phelan intervjuas här. Googla gärna på hennes namn. En annan som är bra att googla på i sammanhanget är Mimi Al Laham som också kallar sig Syriangirl. Hon har rapporterat om Syrien nästan sen konflikten startade och har blivit mycket känd för sitt konsekventa ställningstagande för regeringen i detta sammanhang trots att hon egentligen är motståndare till densamma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar