onsdag 17 juli 2013

SVT, TV4 och sanningen

Eftersom jag av misstag råkade radera inlägget som handlade om detta ämne så skall jag försöka att återge det igen. Eftersom jag anser att ämnet är viktigt.

Nyhetsrapporterna från Syrien framför hela tiden påståendet att kriget där handlar om en konflikt mellan shia- och sunnimuslimer. Detta är helt fel och en ren lögn. Faktum är att samtliga av de större religiösa samfunden i Syrien står bakom regeringen och landets militär i den pågående konflikten. Alltså även Sunnisamfundet. Syriens stormufti (typ ärkebiskop) som fick sin son mördad av "rebellerna" har vid flera tillfällen uppmanat till uppslutning bakom regeringen och bett västmakterna att sluta skicka vapen och pengar till "rebellerna". Då kan ni utgå från att majoriteten av Sunnisamfundet tycker detsamma. Sunnimuslimer utgör 70% av Syriens befolkning. Det kan vem som helst räkna ut att en regering inte kan sitta kvar om den har dessa emot sig. Faktum är att både Baathpartiet och armén (värnpliktsarmén) består till sin majoritet av sunnimuslimer.

 

Det är sant att "rebellerna" främst består av flera grupper av religiösa extremister som har sitt ursprung i Sunni. De kallas Wahabiter av andra och kallar sig själva Salafiter och utgör en liten minoritet i Syrien. Det är denna inriktning av Sunni som tyvärr dominerar i t. ex. Saudiarabien. Faktum är att inte alla salafiter stöder "rebellerna". Därför kallas de väpnade extremisterna för "takfirer" av motståndarna. Dessa grupper har utövat förföljelse både mot alawiter och kristna och begått grova övergrepp på dessa under detta krig. Även detta finns det länkar på som jag skulle kunna visa. Dessa är dock så vedervärdiga att jag avstår. De visas alltsom oftast på Syriensidorna på t. ex Facebook och Youtube. Även sunnimuslimer som inte vill rätta in sig råkar illa ut. I TV-nyheterna framställs det som att den al-Qaida-inspirerade gruppen Al-Nusra Front eller Jabhat al-Nusra skulle bestå av islamister medan FSA ("Free Syrian Army") skulle vara mera "moderata". Detta stämmer inte. Även FSA består till nästan 100% av religiösa extremister.

Nu rapporteras dessa lida det ena nederlaget efter det andra och Syrien verkar bli kvar intakt till USAs och NATO-ländernas, Israels, Saudiarabiens, Qatars m. fl. stora besvikelse.

En grupp som gärna framställs som religiösa fanatiker är Hizbollah i Libanon som gått in i Syrienkriget på regeringens sida. Faktum är att Hizbollah visserligen är ett shiamuslimskt politiskt parti men knappast kan betraktas som särskilt fanatiskt. I deras områden bor alla religiösa inriktningar och ingen förföljs och alla har samma rättigheter och tillgång till alla sociala förmåner. Här ett bildcollage från när Syriens stormufti besökte Hizbolla i våras . Läs också om Hizbollah på Wikipedia . Särskilt avsnittet om folkopinionens syn på Hizbollah. Faktum är att Hizbollah har ett stöd i Libanon som är omöjligt att förklara om de bara skulle stödjas av Shiamuslimer. Libanons politiska system i sig är dock en källa till politiska motsättningar mellan de religiösa grupperna .

Det verkar som om västmakterna vill framkalla motsättningar mellan de olika grupperna. Det finns ju faktiskt inget annat sätt att förklara att de hela tiden upprepar sin lögn om att kriget i Syrien är ett sekteristisk krig mellan sunni- och shiamuslimer. Det finns ju ett uttryck som säger att "om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så blir den sann". Detta kan faktiskt även gälla bokstavligt ibland. I Irak lär det inte ha funnits några betydande motsättningar mellan grupperna innan NATOs anfall. Man gifte sig sinsemellan och i många fall visste man knappt vilka som var vad. Dock verkar det som om NATO-alliansen lyckades skapa dessa motsättningar där och landet är idag en mardröm av sekteristiskt våld. Främst från al-Qaida-gruppen Al-Nusra Front. I Syrien däremot har man än så länge misslyckats med sitt uppsåt.

En kuriosa i sammanhanget som är intressant. Alla vet ju att President Bashar al-Assad är alawit. Hur många vet att hans fru Asma är sunnimuslim?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar