fredag 25 oktober 2013

Demokrati i mediavärlden

Jag läste i Proletären (papperstidningen) att Morales i Bolivia sagt att det är dags att sätta stopp för det koloniala medieinflytandet. Innebär det att han är nästa man på hemsk diktator-listan?

I Venezuela läste jag att typ 95% av media stod på högerns sida i de senaste valen. Högerns presidentkandidat Capriles var i princip inte utanför TV-rutan 1 sekund under hela valkampanjen. Ändå blev det en jättegrej när regeringen där stängde en kanal som uppmanat folk att mörda Chavez. Diktaturfasoner sa man. En statlig TV-kanal fanns som förutsattes skulle stödja regeringen. Chavez försöker styra media hette det då. Demokrati är det bara när stormrika högerinriktade mediebolag får styra.

Är det likadant i Sverige? Bonnier och vem mer styr media här? Nätet är bra på det sättet. Det är inte så lätt att styra. Dessutom har ju flera länders TV och tidningar nätsiter på flera språk. Vilket kan vara bra då satellitbolagen har en tendens att stänga ner kanaler som stör agendan. Senast när man stängde ner Iranska PressTV som i gengäld finns på nätet.

Fast även nätet har haft sina regleringar som när FB tog bort en sida om Syrienkriget när antalet följare blev för stort. Dock inte i närheten av de största. Dessutom finns indikationer på att Syrisk televisions sida stoppats och saboterats vid ett flertal tillfällen. Inte konstigt eftersom västTV ( även SVT) använt deras filmmaterial vid ett flertal tillfällen. Klippt för att passa propagandan här naturligtvis.

Sen har vi Kongo Kinshasa med folkvald regering. Ett av världens rikaste länder. Ja ni läste rätt. Vad gäller råvaror alltså. Ändå är människorna där några av världens fattigaste. Där pågår ett krig. Inbördeskrig sägs det, med "rebeller" som verkar bete sig som de i Syrien. Situationen där är om man ska tro det lilla som kommer fram värre än i Syrien. Ändå knappt ett ord om det i våra media. Kongo lär ha råvarorna till våra datorer och mobiler och dessa verkar flyta ut ur landet obehindrat. Är det ett proxykrig liknande det i Syrien som pågår där också? Detta för att få billig tillgång till råvaror? Vilka förser annars "rebellerna" med vapen? Läs om det på Folket i Bild .

Varför befinner sig detta fruktansvärda krig i nästan total mediaskugga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar