söndag 29 juni 2014

Apropå "Kina räddar Nordkoreas ekonomi"

"Kina räddar Nordkoreas ekonomi" stod det i den lilla textremsan längs ner på TV4-nyheterna... Hoppas det stämmer. Att de äntligen ska få lite andrum mot de sanktioner och hot de ständigt utsätts för. De verkar ju ha parerat sanktionerna rätt bra.

Jag vill inte påstå att jag vet särskilt mycket om landet men har väl kunnat konstatera att det mesta (nästan allt?) som skrivs är rent ljug. När "avrättade" flickvänner plötsligt sjunger i direktsändning så kan man väl utgå från att hon nog lever och har hälsan. När ditresta politiker och journalister blir formligen utskällda för att de haft fräckheten att skriva det de sett med egna ögon och inte efter den mall som dagens media förväntas följa, då måste man väl utgå från att det ljugs.

Vad demokratisynpunkten anbelangar så läser jag att de faktiskt röstar om mer saker än vi gör här och mer direktdemokratiskt... Reella val eller rent skådespel? Det lär vi ju inte få veta med det informationsflöde och falska paradigmer vi möts av här. Så länge DFRK måste vara livrädda för USAs ständiga hot, intrigerande, infiltrerande och krigs/kärnvapenövningar precis utanför sina gränser och media hela tiden vidarebefordrar påhittade historier, så kommer vi aldrig att kunna få en objektiv bild av hur landet fungerar.

Som grädden på moset, USAs ekonomiska sanktioner som enligt internationella regler betraktas som krigsbrott eftersom de nästan uteslutande drabbar befolkningen. När det infördes i början av 90-talet ledde de till ekonomisk katastrof med svält och brist på sjukvård och mediciner. Ingen vet hur många som dog. Sakta men säkert har de lyckats parera detta och stabiliserat ekonomin och tagit sig ur det mesta av umbärandena. Precis som de gjorde på 50- och 60-talen när USA bombat sönder landet totalt (2 hela byggnader). 1970 var landet återuppbyggt samtidigt som södra delen fortfarande såg ut som en enda bombkrater.

Detta är vad man kunnat se mest mellan raderna. Hur repressivt landet är och av vilka orsaker lär vi inte kunna utröna så länge ovanstående hot och sanktioner pågår och så länge vi inte kan lita på de uppgifter vi får. En sak är dock klar. Landet lär i alla fall inte bli hårdare eller "värre" om de känner att de inte längre behöver oroa sig för omvärldens (västsamfundets) intrigspel.

Det vi vet dock är, fri sjukvård, fria bostäder, ingen arbetslöshet, fri utbildning, men det är det gäller ju i många av de länder som i dag utpekas som "diktaturer"....

Som sagt jag vet inte särskilt mycket om DFRK men det gör ju ingen i diktaturskrikarmobben heller.

2 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet!
  Visst visar media upp en genomfalsk bild. Och visst har landet stora problem orsakade av västvärlden, främst USA.
  Omvärldspolitiken går ut på att krossa regimen, precis som man har krossat andra regimer som man har ansett misshagliga för den kapitalistiska världsordningen.

  /Skvitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Ja det skrivs för mycket hitta på numera. Inte minst på nätet från alla håll. Jag har själv länkat uppgifter som visat sig vara dåligt källkontrollerade. Omöjligt att kolla allt.

   Radera