lördag 25 april 2015

Apropå Sjöstedt och vår fria demokrati

Lite mer sannolikhetslära

När Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt häromdagen fick den raka frågan "Venezuela eller USA", svarade han utan att blinka USA.

Vad är sannolikheten för att samtliga (100%, alla, hela bunten) partier i ett demokratiskt parlament skulle säga att de föredrar en regim som förstört chanserna till ett drägligt liv för folken på halva jordklotet framför t. ex. Venezuela som åtminstone försöker skapa en dräglig tillvaro åt även de fattigaste? Detta utan att inskränka på sina rikaste, skitsnålaste, mest småsinta, elakaste, gnidigaste girigbukars tillvaro. Dessa girigbukar som ändå inte kan låta bli att ta till alla resurser de har för att sabotera för en folkligt vald regering. Vad är alltså sannolikheten för att även de (V) som är det sista halmstrået i de progressiva väljarnas hjärtan också ska ställa sig bakom dessa girigbukar? 

Läs "Mord på 31a våningen" av Per Walhöö. Den berättar om ett då (1964) framtida kvasidemokratiskt samhälle där alla partier och även media krympts ihop till en nästan total likformighet. Där människorna har att välja på i princip bara rent kosmetiska skillnader i utbudet.

2 kommentarer: