onsdag 28 oktober 2015

Förstört – Stulet – Borta - fortsättning

Fadia Restom har besvarat Anders Rydells påhopp i Jönköpingsposten

Öppet brev till Anders Rydell, kulturchef Hallpressen

UNESCO samarbetar med Syrien om kulturarvet – visste du inte det?
I sin krönika fredagen den 23e oktober ”Länsmuseet - offer för propaganda?” – går Anders Rydell, Hallpressens kulturchef till häftigattack mot ledningen för Jönköpings länsmuseum samt på mig personligen. Följdrubriken ”Går museet diktatorns ärende.” – talar sitt tydliga språk. Efter att ha läst anklagelserna undrar jag på vilka grunder, vilken statistik och vilka källor Rydell bygger sina påhopp?

Hur kan han hävda att det är den syriska regeringens trupper som står för den mesta förstörelsen av kulturarvet? Det är ju absurt! Det är ju tvärtom Syriens regeringar som under alla år tagit hand om och vårdat det kulturarv som är bland de äldsta som finns av mänskligheten.
Det är Syriens regeringar som öppnat landet för all världens institutioner för att samlas kring kulturarvet!

Har han inte hört om UNESCO konventionen, som Syrien tecknade från 1954, och säger att:
1. Det är förbjudet att använda kulturhistoriska byggnader/arkeologiska platser för militära installationer. 2. Den enda situationen som konventionen tillåter att skyddat kulturarv attackeras är då motståndarna trots förbudet installerat sig på en sådan plats och försvararna därför attackerar.
Regeringsarméns förstörelse har en sådan bakgrund – där är själva kriget problemet.
Detta är inte samma sak som: 3. IS och andras medvetna förstörelse av kulturarvet som ett led i psykologisk krigföring. Detta har klassats som krigsbrott av Unesco. 4. IS och andras illegala grävningar, stöld och försäljning av kulturföremål är förbjudet enligt Syriens lag och i UNESCO konventionen från 1970. Försäljningen hjälper till att finansiera terrorismen och har tagits upp i en särskild resolution i FNs Säkerhetsråd.

Det är också därför som de Nordiska regeringarna nu stöttar sina myndigheter för att vi skall hjälpa till att få stopp på denna handel.

Det ovan beskrivna har nyligen även Washington post bekräftat när de talade om att majoriteten av Syriens kulturarv blivit förstört pga ”rebellerna” och med avsikt.

Har inte Rydell hört om att UNESCO samarbetar med Syriens regering dagligen angående kulturarvet i Syrien? Skall Sverige avbryta kontakten med UNESCO nu för att de samarbetar med en "diktatur"? Anklagar Rydell UNESCO för att vara naiva!

Rydell borde dessutom lära sig att det heter en regering till en självständig stat och inte använda sig av det nedlåtande ordet "regim" - om han respekterar FN lagar. Samtidigt borde han som chef till kultur sidan i Hallpress veta att det i Stockholm snart skall hållas en konferens tillsammans med UNESCO där frågan är hur kulturarvet i Syrien kan skyddas.

Jag beklagar verkligen de ogrundade attacker som Rydell gjort mot utställningen och den hysteri han blåste upp i försök att sabotera utställningen och få en hel del intresserade avvika.
Hans artikel fick många tror att det handlar om konflikten i Syrien vilket fick många besluta sig att inte komma till den 24,e okt i rädslan för att Trollhättan händelse upprepar sig igen.
Personligen känner jag till 10 tal personer som messade om att de är rädda att befinna sig i sådan samling när det kom så mycket kritik och efter de senaste hoten mot skolor och samlingar. Även om salens stolar var upptagna allihop men jag visste att fler tal skulle ha kommit och lyssnat till de intressant föreläsningar.

Rydell gör världen svart och vit, men historien lär oss att det kanske inte är så enkelt.
I intervjuer beklagar och ursäktar sig Storbritanniens fd premiärminister Tony Blair för de lögner han spred om kriget i Irak. Men han var inte ensam om lögnerna. USAs president Bush spred dom liksom hela väst inklusive media, även svensk !

Tyvärr hjälper inte ursäkten de 1,5 miljoner (!) irakier som dött eller de miljoner irakier som fått sin vardag sönderslagen – av västs lögner.

Så vem har i Syrien att göra – landets armé, landets regering eller terrorister och ”halsskärare” från 85 olika länder.

Jag noterar också att de som så ensidigt attackerar Syrien och dess regering går i samma led som diktaturen Saudiarabien. Landet som är ett medeltida kungadöme och vars statsreligion heter wahhabism. Just det som ISIS också bekänner sig till. Saudiarabien är världsterrorismens främste finansiär och de har ända sedan 2011 när kriget bröt ut stått i främsta linjen för att förstöra Syrien. Saudiarabien säger att Assad är en diktator som inte har folkets stöd.

Vänligen notera att den i västpress så flitigt använda källan - Syrian Observatory for Human Rights - i verkligheten är en enda privatperson som har inrett ett kontor i sin villa i Coventry i Storbritannien.

Slutligen avslutar jag mitt svar med en kort vers av Erik Blombergs dikt:
”Då dödslarmet tiger skall hon bevara tonen som stiger den underbara.”

Med vänlig hälsning
Fadia Restom
- en av initiativtagarna till utställningen ”Förstört – Stulet – Borta”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar