tisdag 25 september 2018

Om konspirationsteorier, foliehattar och judehatare

Nedanstående är en insändare som jag skrev som argument mot artikeln "Bland foliehattar och judehatare" i Proletären nummer 35. Den publicerades inte. Så här är den i stället:

Jag försöker läsa den något generaliserande artikeln i Proletären "Bland foliehattar och judehatare" för andra gången. Måste säga att den fortfarande känns så virrig, klasslös och utan sammanhang att jag inte riktigt förstår vart man vill komma.

Som Palmemordet och polisspåret... Om vi nu tror på detta spår...Ser vi då "lobbyism och elitens diskreta nätverksbyggande" eller ser vi en "ondskefull global konspiration"? Kan någon förklara skillnaden bortsett från språket. Jag menar båda är ju fullständigt utan klassammanhang.... Hur ser vi på Palmemordet? Ensam galning eller konspiration?

Apropå fantasifulla namn som ”Illuminati” och ”djupa staten”. Har kommunistiska manifestet och Lenin fel när de skriver att kapitalismen formerar sig i allt större truster och konglomerat? Hur är det med tesen att "staten är ett instrument i den härskande klassens tjänst"... Menar man då att kapitalismen är underordnad eller menar man överordnad staten? Om den är underordnad gäller de då också när den uppnått "imperialismen som kapitalismens högsta stadium"? Kan det vara detta som icke socialistiska rörelser (konspirationsrörelser) tycker sig se men inte kan sätta in i ett klassammanhang och därför måste döpa till dessa olika namn?

Hur ser vi på sambandet mellan Kennedymordet och fortsättningen på Vietnamkriget och vapenindustrins intressen i det kriget? Är det något vi får spekulera över?

Hur ser vi på Contras/CIA-kopplingarna med tillhörande knarksmuggling på 80-talet?

Hur ser vi på Jugoslavienkriget, Libyenkriget, Syrienkriget? Folkresning eller försök till imperialistiskt maktövertagande?

Afghanistan... Vad bottnar det kriget i? Var det Sovjet som anföll Afghanistan eller var det USA (kapitalismen) som underblåste islamistiska strömningar mot en progressiv regering som stod nära grannlandet Sovjetunionen?

Varför gick man in i Afghanistan 2001 när de som man stöttat under hela kriget hade makten? Är man väldigt konspirationsteoretisk om man misstänker att det kan ha att göra med att talibanerna brände opiumfälten? Tage G Pettersson har ju sagt att 30 - 40% av världen heroin kom från de fälten... Mycket pengar som gick förlorade...

Kan det vara så att "kriget mot terrorismen" verkligen är ett krig mot terrorism? Tror vi på det?

Rotchild? Är han jude eller är han kapitalist? Alltså ur ett socialistiskt perspektiv... Hur mycket makt kan den familjen tänkas ha? Vilket man än väljer... Måste man då inte ha samma syn på Wallenberg? Vem/vilka har makten i Sverige? Alltså var det Löfven som hade med sig Wallenberg till Saudiarabien eller var det Wallenberg som hade med sig Löfven? Detta är inte en "hönan och ägget"-fråga.

Samt media. Sveriges tidningar ägs idag av olika konglomerat. Schibstedt, Stampen, Gota media, Bonniers. Finns det fler? Hur ser vi på att de olika blockens tidningar har samma ägare? Handlar det bara om kapitalkoncentration eller är det ett sätt att kontrollera informationsflödet i Sverige? Kan det vara detta vi är rädda för när vi skräms av ordet konspirationsteori? Att vi inte har en chans att överrösta dessa media om de skulle sätta igång en kampanj mot oss.

Stay behind-rörelsen... Finns inte den? Vad handlar artikeln om egentligen? Är det nån slags beröringsskräck eller vad är det? Eller handlar det om att vi har fascisterna som kompass? Alltså vad dessa än säger så måste vi säga tvärtom. T.ex. om pensionärer, Syrienkriget, imperialistiska konspirationer under fantasifulla namn m.m....

Eller är det så att makthavarna i västvärlden har uppnått ett slags högre andligt stadium som innebär att de har slutat konspirera?

Länkar: Bland foliehattar och judehatare
samt denna polemik:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar